TOP

CIRQUE ELOIZE “NOMADE” (2003)

GR ENTERTAINMENT WORLD / CIRQUE ELOIZE “NOMADE” (2003)

Concerts

CIRQUE ELOIZE “NOMADE” (2003)

ΤΟ CIRQUE ELOIZE

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ “EXCENDRICUS” ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ “NOMADE”

ΣΤΟ BIG TOP THEATRE

ΑΠΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Μετά από την επιτυχημένη εμφάνιση στο Κολέγιο Αθηνών το 2002 με την παράσταση “Excentricus”, το Cirque Eloize επιστρέφει στο Big Top Theatre με νέο καστ και την νέα τους παράσταση “ Nomade” που υπογράφει ο Daniele Finzi Pasca. Τα μέλη του Cirque Eloize σαν μοντέρνοι νομάδες περιπλανιούνται στην υφήλιο, επιδεικνύοντας τα ταλέντα τους. Το “Nomade” είναι μια νυχτερινή γιορτή που συνδυάζει τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβατικά νούμερα.. Παλιό- καμένο ξύλο, υφάσματα παλιάς εποχής, χρυσοί φωτισμοί συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που μεταφέρει το κοινό σε ένα κλίμα ασυνήθιστο αλλά καθ’ όλα εορταστικό…Ένα θέαμα, αψεγάδιαστο μείγμα σύγχρονου και παραδοσιακού στοιχείου, οι νομάδες- καλλιτέχνες του Cirque Eloize με ακροβατικά νούμερα σε πλάστιγγα, banquine και ρώσικη μπάρα που κόβουν την ανάσα. Ένας πολύχρωμος χορός χαρακτήρων και αισθήσεων, παίρνει ζωή από τους ηθοποιούς ακροβάτες εκτοξεύοντας τις τέχνες του τσίρκο στο αποκορύφωμά τους…

“Είναι τσίρκο με ατμόσφαιρα, ποίηση, χιούμορ και, πάνω απ’ όλα, καρδιά…”

Μια απλή φράση που δίνει την πλήρη περιγραφή του Cirque Eloize. Είναι η εικόνα της ίδιας της ζωής – στην καλύτερη μορφή της. Ένας ζωντανός οργανισμός που δημιουργεί μια δραματοποιημένη ιστορία με εντάσεις, ευαισθησίες, γέλια, μελαγχολίες, χαρές, έρωτες, πάθη, μυστήρια… Συνδυάζοντας φυσικά τις τρεις πιο απλές (και περιεκτικές) τέχνες, την μουσική, τον χορό και το θέατρο, το Cirque Eloize φθάνει σε ένα εκπληκτικό και αριστουργηματικό αποτέλεσμα θεάματος, σκηνικής δράσης και μουσικής πανδαισίας.

Στη σκηνή οι κλόουν γίνονται ένα με τους ακροβάτες, οι ισορροπιστές μπορεί να είναι και μουσικοί, οι χορευτές εκτελούν πραγματικές ασκήσεις ακριβείας – και όλοι μαζί είναι ηθοποιοί σε ένα θέατρο που λέει την ιστορία του με μουσική και κίνηση. Η ορχήστρα είναι ένα με τον θίασο, η ενέργεια είναι ασταμάτητη και συγκλονιστική.

Το Cirque Eloize είναι αυτό που θα ονομάζαμε “νέο” ή “άλλο” τσίρκο. Κρατώντας πλήρως την παράδοση του γνωστού, παλιού και καλού τσίρκου, την ανανεώνει εμπλουτίζοντάς την με νέες, σύγχρονες μουσικές και χορογραφίες, στήνοντας μια παράσταση μοναδική, με άψογη σκηνική δραματουργίακαι έχοντας έναν και μοναδικό στόχο: την απόλαυση του θεατή…

Το καναδικό Cirque Eloize δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενός εκτυφλωτικού θεατρικού θεάματος που να στηρίζεται αποκλειστικά στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του (χωρίς την συνήθη παρουσία γυμνασμένων ζώων), σαν έκφραση σωματικού, ψυχικού και αισθητικού σθένους. Μια ομάδα καλλιτεχνών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Τσίρκου του Μόντρεαλ, συγκεντρώθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με στόχο και προοπτική την αναβάθμιση της κλασικής αυτής διασκεδαστικής τέχνης – που μπορεί να ανάγεται ακόμα και πίσω, στην κωμωδία του Αριστοφάνη – και έφτιαξε το “Τσίρκο της Αστραπής”, το Cirque Eloize. Η επιτυχία του ήταν τρομερή από την πρώτη στιγμή, κατακτώντας αμέσως την Αμερική και ανεβάζοντας την παράστασή του στο Μπρόντγουέι (εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το Cirque Eloize παίζει μόνο σε θεατρικές αίθουσες και όχι σε κλασικές τέντες τσίρκου, δηλώνοντας έτσι το βάρος της ξεχωριστής του performance). Αμέσως μετά, ήρθε η σειρά της Ευρώπης να παραληρεί με το εκπληκτικό αυτό θέαμα / ακρόαμα. Η επιτυχία του Cirque Eloize οφείλεται στο μοναδικό αγκάλιασμα μουσικής / χορού / θεάτρου και στην αισθητική ενοποίηση όλων αυτών των στοιχείων. Μουσικές όπως το ροκ, η τζαζ, η κλασική δένονται με ακροβατικές χορογραφίες (στην πίστα ή στο τεντωμένο σκοινί, στις αιώρες ή στα ποδήλατα), με θεατρικές δράσεις και πλήρη λειτουργία φωτισμών, έτσι ώστε η ιστορία να γίνεται μέρος των αισθήσεων – χωρίς λόγια, μόνο με έργο. Ο θεατής μπορεί να κλείσει τα μάτια του – θα απολαύσει ένα τέλειοακρόαμα. Ο ακροατής μπορεί να κλείσει τα αυτιά του – θα γευθεί μια υπέροχη κίνηση και δράση. Η ποιότητα του Cirque Eloize είναι τέτοια που έχει κατακτήσει ακόμα και τον χώρο της κλασικής μουσικής – ανοίγοντας μια συνεργασία με την Metropolitan Orchestra, συμφωνική του Μόντρεαλ και δημιουργώντας μια νέα σύνθεση, την “Cirque Orchestra”.

Όσο για την νέα τους παράσταση, την περιγράφουν ως “Μια γιορτή αφιερωμένη στο περιπλανώμενο πνεύμα”.Το ταξίδι ξεκινά το σούρουπο όπου ο βραδινός ουρανός φωτίζει άπειρες πιθανότητες και καταλήγει στο ξημέρωμα. Οι νομάδες ταξιδιώτες επιδεικνύουν ακροβατικά κατορθώματα καθώς περιπλανιούνται σε αναμνήσεις και όνειρα σε έναν τόπο που είναι περιέργως οικείος…

Η νομαδική ζωή είναι μια εγκεφαλική κατάσταση, ένα ταξίδι στις αναμνήσεις και στα όνειρα. Καθώς ακολουθούμε τα χνάρια των εσωτερικών- απόκρυφων μας σκέψεων, συναντάμε τυχαία το παρελθόν μας και υποκύπτουμε στις άγριες πτήσεις της φαντασίας μας. Τα μέλη του Cirque Eloize είναι μοντέρνοι νομάδες. Καθώς περιπλανιούνται στην υφήλιο, σφυρηλατούν νέες φιλικές σχέσεις, επιδεικνύουν το ταλέντο τους και υμνούν το εδώ και το τώρα. Η παράσταση “Nomade”, η πρόσφατη παραγωγή τους, είναι μια νυχτερινή γιορτή γεμάτη τραγούδι, χορό και ακροβατικά νούμερα..

Ένα αψεγάδιαστο μείγμα της μοντερνικότητας και της παράδοσης, οι νομάδες- καλλιτέχνες του Cirque Eloize με ακροβατικά νούμερα σε πλάστιγγα, banquine και ρώσικη μπάρα που κόβουν την ανάσα. Ένας πολύχρωμος χορός χαρακτήρων και αισθήσεων, παίρνει ζωή από τους ηθοποιούς ακροβάτες εκτοξεύοντας τις τέχνες του τσίρκο στο αποκορύφωμά τους…

Η νομαδική ζωή είναι μια εγκεφαλική κατάσταση. Έτσι ακόμη και αν έχεις ριζώσει κάπου, μην φοβηθείς να αφήσεις το πνεύμα σου ελεύθερο. Πέρασε μια βραδιά με το Cirque Eloize και ταξίδεψε στις λεωφόρους και στα μονοπάτια της φαντασίας. Ο Daniele Finzi Pasca, ο δημιουργός αυτής της παράστασης και εν μέρει νομάς και ο ίδιος, είναι επικεφαλής του Σουηδικού θιάσου Teatro Sunil, του οποίου οι ποιητικές παραγωγές “Icaro” και “Giaccobe” έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την ίδρυση του το 1983, ο θίασος αυτός έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της τέχνης του κλόουν. Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες γλώσσες, σε πολλές χώρες. Η βαθιά ανθρωπιά του Daniel και το παιγνιώδες πνεύμα του τον κάνουν ένα φυσικό “ σύμμαχο” της ομάδας του Cirque Eloize.

Ο σχεδιασμός της σκηνής για την παράσταση “Nomade” βασίζεται ουσιαστικά σε φυσικά υλικά- σε πρώτες ύλες. Παλιό- καμένο ξύλο, υφάσματα παλιάς εποχής, χρυσοί φωτισμοί συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που μεταφέρει το κοινό σε ένα κλίμα ασυνήθιστο αλλά καθ’ όλα εορταστικό…

Το 1993, εφτά νεαροί καλλιτέχνες από τα νησιά Magdalen, εγκατέλειψαν το νησί τους με την φιλοδοξία να σχηματίσουν ένα μοναδικό χώρο- σχήμα βασισμένο στην τεχνική του τσίρκο. Απόφοιτοι από το Ecole Nationale de Cirque de Montreal και παρακινούμενοι από ένα έντονο πάθος για την ανάπτυξη του τσίρκο, ίδρυσαν ένα νέο group στο Quebec του Καναδά. Από τότε το Cirque Eloize έχει δώσει πάνω από 1.400 παραστάσεις σε περισσότερες από 200 πόλεις και πάνω από 20 χώρες ανά την υφήλιο.

Λίγο μετά την ίδρυση του, το Cirque Eloize έχτισε ένα όνομα για τις ποιητικές του δημιουργίες και την μοναδική αυθεντική τεχνική του. Έχοντας γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο, το Cirque Eloize παραμένει πιστό στο πρωταρχικό του όνειρο/ στόχο, δηλαδή την προώθηση της τέχνης του τσίρκο που συνοδεύεται από την επιθυμία να δημιουργηθούν στο κοινό έντονα συναισθήματα. Η πεποίθηση της ομάδας είναι η τέχνη του τσίρκο έχει την δυνατότητα να ξεσηκώσει και να ταρακουνήσει τον κόσμο. Πέρα από τις ίδιες τις παραστάσεις, το κοινό κάθε χώρας ταυτίζεται με τους διάφορους καλλιτέχνες χάρη στην βαθιά ανθρωπότητα που αποπνέουν τα θεαματικά κατορθώματα που παρουσιάζουν. Επιδεικνύοντας ακρίβεια και πειθαρχεία, ο καλλιτέχνης προσφέρει στιγμές αυθεντικής σαγήνης σε ένα περιβάλλον που ευνοεί με φυσικό τρόπο την επαφή με το κοινό. Η ψυχή και η καρδιά του καλλιτέχνη, καθώς και το ταλέντο του εισχωρούν σε όλα τα επίπεδα της παράστασης. Η στενή αυτή σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού δίνει την δυνατότητα στον καλλιτέχνη να αποκαλύψει τις ικανότητες του, οι οποίες εκφράζονται μέσα από καλλιτεχνικές φόρμες όπως είναι το τραγούδι, ο χορός και η μουσική. Όμως, η ανθρώπινη ύπαρξη τοποθετείται πάντα στο κέντρο της καλλιτεχνικής αποστολής του Cirque Eloize.

Η ώθηση για καινοτομία είναι πανταχού παρούσα και η ομάδα ψάχνει συνεχώς τα οπτικά μέσα με τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν τις παραδόσεις μιας τέχνης που μεταλλάσσεται διαρκώς. Με λίγα λόγια, το Cirque Eloize συμμετέχει ενεργά σε ένα παγκόσμιο ρεύμα που αναγνωρίζει το τσίρκο ως μια ολοκληρωμένη μορφή τέχνης. Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας το know-how της τεχνικής του τσίρκο και σαγηνεύοντας κάθε κοινό, η ομάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εγκώμιο στην περιπλάνηση των ονείρων και της ομορφιάς. Τέλος, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ανθρώπινου πνεύματος και στις σωματικές ικανότητες του ανθρώπου.

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“ Φοβερό εξαιρετικό θέαμα. Ένας κόσμος ονειρικός όπου ο αισθησιασμός, η τρυφερότητα, το χιούμορ και φυσικά το συναίσθημα αναμειγνύονται τέλεια με τα ακροβατικά, την τόλμη και τις εκπλήξεις.”

(Journal de Montreal, Canada)

“ Το Cirque Eloize επικοινωνεί με την παγκόσμια γλώσσα του κεφιού και της απόλαυσης”

(The New York Times)

“Δεν το ξεχνάς με τίποτα, μπαίνει μέσα σου, κυριεύει την καρδιά σου…σε ένα πανανθρώπινο πνεύμα γιορτής”

(The Sunday Times)

“Είναι μια παράσταση όπου τα στοιχεία θεάτρου, χορογραφίας, μουσικής και τσίρκο συγχωνεύονται”

(El Pais)

“Κάνει καλό στην ψυχή! Ζεσταίνει τις ψυχές μας!”

(Bergens Tidende)

ΑΠΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ BIG TOP THEATRE: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ALOU FUN PARK-ΚΗΦΙΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗΡΕΝΤΗΣ

ΤΗΛ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 210-9213310

Date

December 19, 2003

Like